Вечерната рутина, която се отблагодарява

29/12/2016

вечерната рутина

Напоследък често получавам съобщения относно продуктите от вечерната рутина и за това реших днес да направя специален пост за нея. Вечерната рутина при мен се различава много от сутрешната и като идея, и като продукти, които използвам. За мен тя е много индивидуален режим, при който единственият определящ елемент не е марката на продукта, а постоянството, с който той се нанася. Въпреки, че ще спомена моите продукти тук, това не означава, че те непременно са вашите. Аз съм крайно нетърпелив човек и за всяко нещо имам много ясна концепция какво трябва да се случи и какво да се получи. Именно за това, от почистващите ми продукти изисквам да си вършат работата лесно и бързо. Изискването към продуктите за грижа, е да виждам резултат от времето и средствата, които инвестирам в тях.  С условието, че личният комфорт е най важен, без да се бавя повече, ще започвам.

Смисълът на вечерната рутина

определя всеки сам за себе си. Моята цел е да почистя от лицето си и последния остатък от грим и да нанеса върху него продукти, които ще подхранят кожата ми през нощта. Стъпка номер едно е да премахна грима си. Това правя с Bi-Facil на Lancome, защото той сваля всичко с едно движение. Тук би ви свършил работа и всеки друг двуфазен продукт. Избягвам мицеларните води и имам собствена теория за тях, за която може би ще разкажа. Отделно, не ми допадат като консистенция и не ги харесвам. Но това е мое лично предпочитание, което знам, че много от вас не споделят.

вечерната рутина

След премахването на „украсата“, скачам в банята и следва Clarisonic с почистващ продукт. Clarisonic в момента използвам с Purity by Philosophy, но съм използвала и с почистващата пяна на Guerlain Orchidee Imperiale, с оригиналния гел на Clarisonic и с каквото друго можете да се сетите. Тук би ви свършил работа всеки клензър, който образува пяна и няма абразивни частици. Като цяло не вярвам в почистването на лицето с голи ръце. Clarisonic не е единствената алтернатива – на пазара има много нейни братя и братовчеди. Почистването на кожата задължително завършвам с тоник. От години ползвам Clarifying Lotion на Clinique, но тук би се вписал всеки тоник, който ви допада. Може да ме сметнете за луда, но докато не видя тампона с памук идеално бял, стъпката по почистване не приключва. На този етап обичам да нанасям  и маска за лице, според настроението.

Същинската вечерна рутина

При нанасяне на продуктите за вечерна грижа, спазвам задължително правилото на по-леката консистенция. Това правило не съм го измислила аз, то е интуитивно, но заляга в основите на корейската козметика и грижа. И тъй като единственото място, на което корейките имат бръчки, то това евентуално са дрехите, се опитах да следвам поне някои от основните им принципи. Десет степенна рутина (за нея ви разказахме тук) би била истинско предизвикателство за моето търпение. За това имам съкратен вариант, при който продуктите, които нанасям попиват бързо и добре в кожата ми и ми дават необходимия комфорт. А и мога да се похваля с видим във времето резултат.

вечерната рутина

Първо нанасям с потупвания в кожата, детоксикиращия серум на Guerlain: Orchidee Imperiale Night Detoxyfing Serum, а след това – Guerlain: Abeille Royale Honey Nectar Lotion. За втория продукт, не съм ви разказвала, но обожавам леката му консистенция, която се изпива от кожата ми за секунди. Тази стъпка спокойно може да бъде поета от един продукт – подходяща есенция с идеално течна консистенция. Т.к. и двата ми продукта на Guerlain са към своя край, за разнообразие, а не защото съм недоволна, те ще бъдат сменени с продукти от серията Énergie De Vie на Lancome.

Следвa The Organic Pharmacy: Collagen Boost Mask. Въпреки, че има в името си думата „маска“, този продукт не се отмива и попива моментално в кожата, като възвръща еластичността и. За съжаление, нямам алтернатива на този продукт, който привършвам. След това нанасям серума. Тук алтернативите са многобройни, според нуждите и предпочитанията. Както многократно съм споменавала – аз използвам Visionnaire на Lancome, но съм сигурна, че всяка от вас си има своя фаворит.

Стандартът във вечерна рутина

Със следващите стъпки, едва ли бих изненадала някого – сигурна съм, че всички ги следвате. Идва ред на крема за очи, който вечер за мен е Orchidee Imperiale: The Eye and Lip Cream. Завършвам с крем за лице. Към момента за мен той е Ultimate Miracle Worker на Philosophy и откровено харесвам този продукт. За съжаление той не се намира на българския пазар, а още не съм проучила алтернативите му за поръчка. Просто не съм убедена, че някъде там няма нещо по-добро за мен. За завършек, нанасям Guerlain: Abeille Royale Honey Smile Lift на мимическите бръчки на усмивката и на устните. Това е допълнителна стъпка, но някак свикнах с нея.

вечерната рутина

При стандартните продукти от вечерната рутина, от изключителна важност е ефектът, който търсите и конкретните нужди на кожата. По младите кожи се нуждаят единствено и само от хидратация, а по-зрелите – трябва да борят и други дефекти на времето. Кожата може да да се окаже мазна и дехидратирана в един и същи момент и тогава често започва чуденето какви продукти да изберем. На мен това ми се случва често, особено в студените зимни и топлите летни дни. Това, което със сигурност научих, е че хидратацията е от първостепенно значение за всеки вид и тип кожа и за всяко състояние на кожата. За поддържане на хидратацията и подсигуряване на максималните и нива, спомага именно простичкото правило на по-леката консистенция.

В заключение

С този пост не целя да съм изчерпателна, нито да натрапвам конкретни продукти. Целта ми е да споделя техники, които с времето са се оказали печеливши за мен. Няма да се уморя да повтарям, че продукти и марки има много и както често е ставало въпрос – това, което е боклук за една, е съкровище за друга. За вечерната рутина, много важно е постоянството и оптимизмът. Малко като онзи човек, който поливал асфалта ден след ден, с надеждата, че някога там ще поникне цвете.