Вечните Парфюми

28/08/2016

Вероятно и на вас се е случвало, а на мен ми се случва постоянно: Купувам един и същ парфюм с години, а в някакъв момент той просто изчезва, нямам от къде да го купя, обикалям по летищата и ровя в намалените парфюми, за да намеря аромата, който толкова много харесвам и който с годините е станал част от мен. Парфюмите, които аз преследвам и все още намирам, благодарение на моята приятелка Алекс, са  Hugo Boss „Deep Red“, и Ceruti „1881“. Тя има много по-сериозен и задълбочен поглед от мен, когато стане въпрос за парфюми. Всъщност, тя е човекът парфюмна енциклопедия, който може да разпознае безпогрешно повечето аромати и да разкаже за историята и вдъхновението зад тях. За това и реших да я помоля да напише един пост за вечните парфюми – за онези, които ще продължим да търсим, без значение дали ще намираме. Ето я и нейната гледна точка.

Автор: Александра Мартинова

Не е случаен фактът, че в моята класация днес присъстват точно пет аромата. Пет е любимото ми число, родена съм на пето число от месеца, ако се бях родила пет дена по-рано, щях да съм родена в петия месец от годината. Пет е и числото на Меркурий, както и на обонянието. Сега, когато казах всичко това, ще ме разберете като кажа, че именно Chanel №5, не е  просто парфюмът, който ще оглави моята класация, а е парфюмът, който за мен е извън всички класации. Или иначе казано, за мен има Chanel №5 и всичко останало.

Chanel: № 5

chanel_No5

Пет е било емблематично число и за самата Коко Шанел. За нея то е изразявало пълната същност на всяко едно нещо, неговата душа, мистичност и идентичност. За своя иконичен парфюм тя е търсила „аромат за жени, който да ухае на жена“ и избира Ернест Бо да го създаде. Това е първият парфюм без единствена доминираща нотка, първият балдахиден аромат и първата съвкупност от синтезирани органични вещества, въглерод, кислород и водород, които придавали на естествените цветни есенции изтънченост и класа. За мен този парфюм пренася духа и очарованието на Коко Шанел във вечността и е един своеобразен символ на една мултимилионна индустрия.

След това, макар и банално начало, следва и моята класация на топ пет вечни парфюма. 

Guerlain: Shalimar

c9f044aec58fb9798850fefd3804abda

Много често значението на името на този парфюм се търси в арабския и дори персийския свят, но какво точно означава със сигурност и каква е символиката му – никой не знае. Но ние жените обичаме историята зад всеки наш парфюм и не бихме могли да си представим, че класика като Shalimar с толкова много съвременни интерпретации, би останала без сериозно количество драма и любов зад аромата си. Вдъхновението за този аромат се корени в легендата за император Шах Джахан и неговата любим Мумтаз Махал, с която той живее щастливи години, но за съжаление, загубва много млада и построява Тадж Махал в нейна чест. Ако липсваше историята за вдъхновението, то истината за този аромат би звучала доста прозаично: при разработката на Shalimar, през 1889г. парфюмериста Жак Герлен получава мостра етил ванилин (синтетична ванилия), която решава да смеси с Jicky (най-старият парфюм в света, в масова продажба и до днес), за да види какво ще се получи. Каквато и да е емоцията зад този аромат, до днес той остава гениална композиция от бергамот, тонка и ванилин.

Christian Dior: Miss Dior

00f09fe8ce00efee539cae7ed3f4fda9

Разбира се, че всички знаем, че Miss Dior e един от символите на великия дизайнер Christian Dior  – подпис под формата на елегантната изтънченост на класическия, зелен, шипров аромат на жасмин и галбан. Всъщност въплъщението и името на Miss DiorCatherine, живяла в градините на Грандвил, Франция, преживяла и последващите тежки години на война и размирици. Вероятно за това Miss Dior ухае  наистина трудно от самото начало (зелена база от дървесен мъх и земно пачули), но в сърцевината си крие ухание на нежни цветя и е един класически аромат без сладки отенъци.

Yves Saint Laurent: Opium

combine_images

Това е ароматът, който ме съпътства от ранна детска възраст до сега и продължава да радва капризното ми обоняние. Той е противоречив от самото си създаване и името му е било обект на дългогодишни полемики в консервативна Америка, т.к. то развива концепцията за опиатите, белязали дълбоко историята на Китай. Зад аромата, съчетание от портокал, лют пипер, карамфилов цвят, роза, жасмин, иланг-иланг, праскова, ванилия, сантал, пачули, амбра и мускус, стои мечтата на Yves Saint Laurent да създадат аромат за китайската императрица. Не липсва драма и неодобрение и във връзка с рекламната кампания на парфюма през 2000 година, която предизвиква масово неодобрение в пуританска Англия,като е заклеймена като сексуално агресивна,  но е приета възторжено в слънчева Испания. Всичкото това противоречие е останало в миналото и формата на жълъд и пискюла с ресни радват жените и до днес.

Lancome: Magie Noir

il_570xN.862166031_kbd5

„Черната магия“ на Lancome е последния аромат в класацията ми, но не по важност, а просто по ред. Този наситен дамски разкош, създаден през 1978г от Жерар Куп., който през 1978 г. е луксозната композиция от българска роза, касис, жасмин, иланг-илаг, кехлибар, тамян. Този парфюм определено разсейва всички романтични нотки и насажда представата за тежки, кърваво червени летни залези, като експлоатира отново средновековни теми и концепции. Това, което малко хора знаят, всъщност е, че той е вдъхновен от главозамайващия успех на предходния – Opium на YSL. И също като него е посрещнат противоречиво.

Снимките в този пост са свалени произволно от Интернет.