Защо бръчките на азиатските жени са само по дрехите?

26/04/2017

Азиатски тайни за млада кожа

Преди няколко дни се прибрах от една незабравимо екзотична екскурзия до Сингапур и Бали. Преживяването беше невероятно, но от мига, в който стъпих в Азия, една мисъл не спря да тормози цялото ми същество. Натрапчивият въпрос беше, защо на азиатските мъже и жени не им личат годините. Когато казвам, че не им личат, разбирайте, че наистина не им личат. Гледам мъж на видима възраст около 20, който се оказва на 45 и жена на видима възраст 30, която се оказва на 55. Впуснах се в приключението да разбера какво толкова по-различно правят от нас жителите на тази част от земята и днес ще споделя своите открития.

Публикация, споделена от Grimche.com Beauty Blog (@grimche) на

Онова, което е даденост

На първо място – генетичната предразположеност. Бялата раса явно сме „ощетени“ от природата и това не можем да го променим. Не без значение са и условията на живот. Влажността в Бали е около 90%, целодневната и практически целогодишните температура варира между 22 и 27 градуса. Въздухът е чист, а храната – почти такава каквато я е дала природата. По време на престоя ми на острова дори аз не чувствах нужда от хидратантен крем, а косата ми не се омазняваше. Към факторите на средата, добавям познатите балансиран начин на хранене и много течности, и ето че тези хора вече имат сериозно предимство пред останалия свят. Не това е целта на днешния ми пост, обаче. Престояването ми в спа центъра и разговорите с местните бюти гурута ми разкри няколко тайнички, които ще споделя.

Те мият лицата си с оризова вода

 

Публикация, споделена от Vincenzo Serino (@vincenzo_gironedeigolosi) на

В Азия ориз се яде мнооого и такъв се вари ежедневно. Но жените не изхвърлят оризовата вода, а добавят към нея малко жасмин и измиват лицето си. Оризът има антоксиданти и витамин Е, част от които се освобождават във водата при варене. Измиването с оризова вода, ежедневно, прави кожата по – мека. А и както каза местната девойка, това е един много евтин начин да си набавиш съставки, налични в скъпата козметика.

Те избелват петната по кожата си с мента

Публикация, споделена от ???? (@mar_jon_) на

Това важи най-вече слънчевите петна, леките белези от акне и само ако кожата не е прекалено чувствителна. От листата на сурова мента си правят пюре, което нанасят като маска, за 15 мин. Отново се изисква постоянство и ежедневно упорство, но жената ми обеща сигурни резултати. Аз лично го изпробвах, веднъж. Петната ми, разбира се не изчезнаха, но кожата ми стана много свежа и тенът ми се избистри.

Те ексфолират кожата си с кафе

Публикация, споделена от Dermavision (@dermavisionspa) на

В Индонезия, това се оказа вековна традиция и местните хора смятат кафето за много мощен, натурален ексфолиант. Според девойката, която ми разкри тази тайна, кафето имало невероятен ефект при намаляване на оттоци по тялото и е безценно за стягане на кожата. Според нея, при ексфолиране с кафе се стимулира производството на колаген. Така, остатъците от кафе в кафе машината се възродиха за нов живот в моята къща и съвсем скоро ще дам отчет за видимия ефект, който очаквам.

Те имат масло за всичко

Публикация, споделена от Liqidia (@liqidia) на

Разбира се, широко разпространено е кокосовото масло и него използват дори против подсичане при бебетата. Освен него, маслото от лайм, лавандула и бадеми също са широко разпространени. С масла жените мажат кожата на тялото си за хидратация. Те премахват грима си с етерични масла, защото считат, че маслата подобряват текстурата на кожата и предотвартяват обривите. И въпреки, че първоначално тази практика беше против всякаква интуиция, се оказа, че премахването на грима с масло е много лесен, деликате и ефективен начин за почистване на грим. Масло слагат и в краищаата на косите докато са още влажни и аз се запасих с капсули масло от жожоба, обогатено с мароканско арганово масло. Мароканското арганово масло познавам отдавна, но то винаги е било малко по-тежко на тънката ми коса. В комбинация с маслото от жожоба, то дава на моята коса много блясък и гъвкавост, без да я омазнява прекомерно.

Те имат и чай за всичко

Публикация, споделена от ClaSha (@instaclasha) на

Всъщност не е толкова важно, че имат чай за всеки повод и болежка, а това, че имат ритуал за пиене на чай. Преди масаж всеки път ме посрещаха със студен чай от лимон, а след масаж – топъл чай от годжи бери. Според местните гурута, красотата на кожата завси от топлината на тялото, а годжи берито подхранва черния дроб и подобрява кръвообращението. Пенкилерът, обаче, остава чаят от женшен, който е бил известен по тези земи преди повече от 5000 години с тонизиращото си действие и „мъжката сила“ която вдъхва.

И нищо ново под небето

Ако не ежедневната, то поне честата употреба на шийт маски е желателна. Всъщност, останах в захлас пред разнообразието и количеството шийт маски, които бяха налични в местната аптека, а пренебрежителната им цена още не мога да проумея. Слънцезащитата е от изключителна важност за Индонезийците, което е напълно нормално при екваториалното слънце. А най-интересния съвет, който получих беше от една възрастна дама, която изглеждаше като моя връсничка. Тя ми каза да си мокря кожата по цялото тяло колкото по-често мога с обикновена вода, без да попивам с кърпа. Живителната сила за кожат била именно там. Във водата.