За ментетата, репликите и как да ги разпознаем

22/03/2017

Фалшива козметика: за ментета и репликите

Наречете ме сноб, но (почти) нищо не ме отвращава повече от това да видя на улицата млада дама с чанта Louis Vuitton – менте. Казвам чанта, защото ментетата сред чантите разпознавам от километри. Копирането на един продукт и експлоатирането на марката, която седи зад него си е откровена кражба. На интелектуална собственост, но все пак кражба. Макар и частично, то представлява представянето на труда на някой друг за свой. Печалбата от продажбата на менте има две страни, и двете негативни. Първо, някой се облагодетелства на гърба на този, който е вложил време и средства в проучване и разработка. Второ, уронва се престижа на марката, похарчила средствата за разработка. Знам колко е неприятно, защото съм ставала жертва на кражби на мои снимки, които се разпространяват като собствени от други хора. Моите снимки не са нищо особено като цяло, но имам добри попадения. А и те са капка в морето на фона на

фалшивите козметични продукти, с които ни заливат всеки ден!

Галя от JustGalia разказа за вредите, които можем да си нанесем с козметиката с неясен произход (тук). Няма да се спирам на това, че с фалшивата козметика не знаете какво купувате, от къде го купувате и какво съдържа тя. Няма да се спирам и на етичните импликации когато купувате такива продукти, а те са също толкова сериозни, колкото факторът „тестване върху животни“. От известно време ми прави впечатление, че офертите за фалшива козметика стават все повече, което означава, че те посрещат насрещно търсене. Китайските производители докарват опаковките много добре на външен вид и това ги прави трудно разпознаваеми за обикновения потребител. Днес ще споделя няколко начина, по които можем да разпознаем, че ни продават менте преди да сме си дали парите. Сигурна съм, че и сами се досещате за тях.

Предлага ли изобщо марката такъв продукт?

Фалшива козметика: за ментета и репликите

Вероятно сте попадали във Facebook на вечно спонсорираната страница, в която се предлагат комплекти с четки Naked 3 на Urban Decay.  Ако не сте разбрали до сега – фалшиви са. Те са 12, могат да се използват за домашна и професионална употреба. Но са фалшиви. Когато се съмнявате, проверете в сайта на производителя има ли изобщо такъв продукт. Можете да проверите и в Google дали някога марката е пускала такъв продукт. Ако не е, значи ви пробутват откровено менте. А за 12 четки, които миришат на пластмаса и 23 лева са много. Има марки, които се имитират много и Urban Decay е сред тях. В България тя е много атрактивна заради по-високата си цена.

Добре. че не всички реплики и ментета успяват да заблудят толкова лесно. На скоро видях и палитрата Naked 7Naked 8 я открих едва днес. Причината е ясна: китайската икономика расте с нечувани темпове и просто американската Urban Decay изостават на фаза Naked 3.

Цената

Фалшива козметика: за ментета и репликите

За мен този показател е най-очевидния и най-близкия до ума. Ако червилото на Мис Кайли струва 21$ в официалния сайт на марката, няма как някой да разполага с доволно количество бройки от почти всички цветове и да ги продава на 12 лева. Виждала съм го и за 7, на промоция в OLX. Само днес. Утре пак ще го видя, както го видях и вчера. Друг пример – палитрата на Anastasia Beverly Hills, Modern Renaissance, която не само че е на цена от 42$ в официалния сайт на марката, но до скоро беше и изчерпана. Не и по родните апокрифни местенца. Taм е 48 лева. И е винаги налична. На същите местенца може да видите ружове и червила на MAC по 20 лева, сенки на Dior по 36 лева и каквото екзотиично и не до там екзотично можете да се сетите.

Нашумялата Kylie е тотален фаворит за имитация. Има и други „любимци за фалшифициране“: Huda Beauty, The Balm,  Zoeva,, Too Faced, Anastasia, Tarte, MAC и т.н. За мен е невъзможно да ги изредя, т.к това би означавало да направя сериозен списък. Това обикновено са скъпи и липсващи в България марки или марки, които ги има, но се предлагат в определени вериги магазини.

Каналът за продажба

Осъществяването на търговска дейност по Facebook е забранено и не се толерира от социалната мрежа. Понякога се чудя, как още не са видяли тоновете български псевдо онлайн магазини, с които ни зарибяват. В тях поръчките стават „на лични“, заплащането – с наложен платеж на куриер. За мен като потребител всичко това са червени лампи, осветляващи пътя на една сива икономика. Тези Facebook страници често са спонсорирани, за да изскачат в timeline-а и да ловят рибки. Докато преговаряте с човека отсреща, попитайте го продуктите оригинални ли са. Възможните развръзки са две. Или ще ви подведат с уклончивото „Много добро качество са!“ или няма да получите отговор, с което преговорите по сделката просто ще приключат.За това, ако зад страницата във Facebook няма официална страница, в която да има общи условия – прескочете. В най-добрия случай някой осъществява търговска дейност без да има необходимите за това права.

Официални магазини

Понякога репликите изглеждат толкова добре, че дори и да се сложат един до друг с оригинала, разликите са трудно видими. За обикновен потребител, ментето може да остане неразгадано, особено когато става въпрос за марки, които ги няма на българския пазар. За марките от високия клас, препоръчвам да пазарувате от физически магазини за козметика – Sephora, Beauty Zone, Douglas, Debenhams и всички други известни. Също така има доста изпитани онлайн магазини, които предлагат марки, които все още ги няма в търговската мрежа – Enzo, Parfimo и други. Ако все пак вземете информираното решение за закупуване на реплика, без гаранция за качество и сте готови съзнателно да понесете последствията, по-добре поръчайте от Ebay или Aliexpress, на цена в пъти по-ниска от тази  на Facebook страницата, която настойчиво ви се появява.