Какво прави една палитра добра?

06/01/2017

Какво прави една палитра добра?

Честита Нова Година, момичета! Ако се чудите къде сме през четирите дни от новата година, истината е много прозаична. Успивам се. Успах се днес, успах се и вчера, напоследък постоянно се успивам. Това не означава, че и в успиването няма вдъхновение. Всъщност, именно то ми даде вдъхновение за този и поредица от следващи постове. Постове, които постоянно отлагам във времето. Толкова дълго съм отлагала, че и в отлагането има вдъхновение – вече мога да направя поредица. Сутринта, когато за пореден път се успах и имах 30 минутки да се приготвя, отново посегнах към първата ми палитра в живота – една много очукана и неугледна четворка на Dior. Към нея посегнах и вчера, и онзи ден, и денят преди това. Финалният резултат, който създадох през изминалите три дни с нея, обаче, е много различен. Първата ми палитра, освен подарък от много скъпа приятелка, е била и много добра палитра. Така се замислих:

Какво прави една палитра добра?

Имам дългогодишна връзка с палитрите за грим. Имам много, но сърцето ми винаги прескача, когато отворя нова палитра и видя набор от сенки. Фактът, че имам толкова много палитри и все още се вълнувам, показва няколко неща. Първо, няма такова нещо като универсална палитра. Второ, изборът на добрата палитра е строго индивидуален и зависи дори от моментното настроение. Трето, колкото повече палитри има човек, толкова по-голяма нужда (или зависимост?) има от още. За това реших и да започнем годината с палитрите – ще ви разкажа за четири палитри със сенки, една с ружове и една с хайлайтъри в една поредица. А ето и критериите, които за мен правят една палитра добра.

Опаковката

Палитри използвам ежедневно, дори когато съм в къщи. Имам и широк набор от единични сенки, но за да придобиете идея за манията ми по палитрите ще споделя, че дори и тях вадя от опаковките и редя в Z Palettes. Правя това, не защото съм психопат, въпреки че може и да съм, а защото пътувам сравнително често и палитрата е удобен начин за пренасяне. Опаковката на добрата палитра трябва да е компактна, здрава и да пази сенките здрави. Оценявам, ако в палитрата има използваема четка, като осъзнавам, че моята MAC 217  може да се замени само от…друга MAC 217. Обичам палитрите ми да имат голямо огледало и колкото е по-голямо то, толкова по-добре. Имам чувството, че в хотелските стаи огледалата са на най-тъмните места и винаги завършвам с палитрата избраник пред прозореца.

Сенките

И нямам в предвид цветовете. Когато отворя една палитра, задължително е да видя матови нюанси, но и сатенени такива. С металическите сенки се разбирам трудно и те не са необходимост. Но са детайл, който носи бонус. Задължително искам да имам преходен цвят, по-светъл цвят и два по-тъмни. Формулата е важна, но за съжаление, нея понякога не можем да усетим в магазина. Докато суочвам палитрите на арената, наречена магазин, следя тя да е кремообразна и най-вече – да се разнася тънко, защото това намалява омразното ронене. Особено при матовите сенки. За мен първенците по тънко разнасяне, са сенките на Artist на Make Up For Ever. 

Цветовете

Над тази тема мога да разсъждавам много. Няма универсален отговор, но обичам да видя кафяво и бледо кремаво за скулптуриране. Когато избирам палитра в магазина, това не е задължително условие – в къщи са ми винаги под ръка Crème Brulee и Mirrage  на Make Up Geek, но когато избирам палитрата, с която ще пътувам, винаги взимам такава с матово кафяво и матово, светло кремаво. По правило, търся палитра, в която да има комбинация от неутрални цветове, но и по-дръзки такива, защото именно това дава много гъвкавост. А гъвкавостта е много важна – мога да планирам от вечерта какво ще облека, но не и кои сенки ще си сложа. Обикновено нямам никаква идея за какво ми се носи – то зависи от настроението, с което ще се събудя.

палитра добра

Палитрите, за които ще ви разкажа в моята мини поредица, са много специални за мен. Те са много различни, но общото между тях, е че ги обожавам. Повечето от тях са големи – с над десет сенки и нормално, някои консистенции не са това, което искам, а други цветове съвсем не излизат такива, каквито си ги представях. Може да са позакъснели и да не са нови за вас, но на мен са ми скъпи. Не повече и не по-малко от тези, които вече имам и тези, които ще си купя през 2017г. Ето едно мъничко надникване в следващата седмица.