Палитра с коректори Wet&Wild – Cover All

19/03/2016

Еуфорията по Colour correction (корекцията на цветовете) напоследък в Instagram и YouTube е доста всеобхватна, а на пазара се появиха палитри от коректори в доста особени цветове, както във високия клас, така и в по-ниския. От няколко месеца пробвам подобна палитра на Wet&Wild и днес реших да споделя моето виждане за техниката, а и малко за палитрата.

Какво е корекция на цветовете

Палитра с коректори Wet&Wild - Cover All

Всъщност, тази техника изобщо не е нещо ново или иновативно, но в предвид на това, че се използва при по-специални случаи и основно от професионалните гримьори, до сега е останала сякаш скрита. Корекция на цветовете на практика е използването на един цвят (топъл или студен) върху друг цвят (пигментация на кожата) с цел постигане на неутрален цвят. И всичко се свежда до колелото на цветовете – а именно, че всеки цвят по кожата от него може успешно да се неутрализира с противоположния. След това правило, общо взето всичко се свежда до опита и грешката – например, за моята кожа, за сенките под очите, коректор в оранжев цвят върши много по-добра работа от такъв в червено или розово. Разбира се, с тази техника не биха могли да се коригират неравности по кожата, с нея просто се покриват цветовете по лицето, които с напредването на възрастта стават все повече.

Така например, зелен коректор добре неутрализира червенините по кожата и пъпките, розов коректор – осветява зоната под очите и елиминира тъмните кръгове, жълтеещият – покрива например синини или вени, а лилавото – неутрализира жълтите тонове. За това и повечето палитри за корекция на пигментация съдържат именно тези четири цвята.

Палитра с коректори Wet&Wild - Cover All

За да поиграя с тази техника, се сдобих с палитрата на Wet&WildCover All, за скромните 7,80 лева от аптека „Адонис“. Купих я експериментално, защото ми беше интересно да си поиграя на корекция на цветовете на лицето ми и да разбера дали има смисъл да инвестирам в сходен продукт от висок клас.

Палитра с коректори Wet&Wild – Cover All

Тази палитра е подходяща за светла кожа, каквато е моята. За по-тъмни кожи е необходимо коректорът да бъде по-тъмен и наситен, за да може да се постигне желаният ефект. Аз лично нанасям коректорите след като праймъра и преди основата за грим, с четка. Целта при нанасяне е коректорът да остане върху кожата сух и целият продукт да е буквално поет от кожата без излишък. Разбира се, вариант е след нанасяне да се използва прозрачна пудра, която допълнително да изсуши цветовете, така че при нанасяне на основата, те да не се слеят с нея. Аз лично, обаче, предпочитам да изчакам известно време, докато продуктът изсъхне напълно. След това просто нанасям фон дьо тена както обикновено.

Палитра с коректори Wet&Wild - Cover All

Специално за палитрата на Wet&WildCover All бих казала, че текстурата на коректорите е кремообразна, нанася се лесно и не е прекалено течна. Това позволява лесно блендиране до сухота и елиминира нуждата от безцветната пудра. В същото време, розовото се оказа прекалено слабичко за моите сенки и въпреки, че видимо изсветлява кожата, на мен ми е необходим по-тъмен цвят. Ето го и крайният ефект: определено след завършване на грима, лицето ми изглеждаше съвършено, като на кукла.

Палитра с коректори Wet&Wild - Cover All

Недостатъците на Colour correction

На предимствата няма да се спирам, защото те са очевидни. Най-голямото сред тях е че посредством тази техника, може да се постигне ефектът на „пълно покритие“ без да се използва фон дьо тен с пълно покритие, който обикновено върви ръка за ръка с „ефекта на маската“. Първият голям недостатък е, че с Colour correction се добавя един допълнителен слой на грим, преди основата и след праймърът. Това, разбира се, не за всички е проблем, но за мен е, т.к единственият коректор, който не се набира в зоната под очите ми е този, който не съм сложила. Вторият недостатък, е че тази конкретна палитра изсушава доста кожата на лицето ми – т.е. може би течни коректори биха осигурили по-добро ниво на комфорт. И третият недостатък, който отново е индивидуален, защото аз нямам особена нужда от корекция на цветовете върху лицето си, е че същият ефект бих могла да постигна и само с коректор.