Краят на едно голямо лутане из праймърите

22/11/2015

Ако веднъж сте сложили основа за грим (т.нар праймър) под фон дьо тена си, едва ли ще се откажете от него. За мен, праймърът не е просто поредният писък на модата, а необходимост. Нещо като бельото, което обличаме всяка сутрин – онова, което е между кожата и дрехата.

Дълго време под фон дьо тена слагах просто крем и сценариите в рамките на деня бяха два: при нанасяне на фон дьо тена, той  се събираше на фини топчета  или в края на деня се събираше на определени места, а лицето ми приличаше… на неравномерно изпечен и напукан кекс. На кратко – не беше ясно дали изглеждах по-добре с грим или без грим.

Когато започнах да търся продукт, който да предотврати проблема, буквално се удавих в морето от предложения. Фактът, че кожата на лицето ми е различна в различните дни, направи изборът на праймър истинско предизвикателство. Лутането беше дълго и все не получавах очакваното. Или поне не в един продукт.

Benefit

Първият праймър, който опитах беше The Porefessional Face Primer на една от любимите ми марки – Benefit. С фина консистенция, той запълва неравностите и матира проблемните зони мигновено. След него фон дьо тенът се разстила много лесно и остава на мястото си цял ден. Използвам го в комбинация с the POREfessional: agent zero shine в топлите летни дни като пудра, с която освежавам лицето си денем. В някои случаи, обаче, когато кожата ми не е попила добре дневния крем, нанасянето на този праймър се оказва невъзможно, т.к той се събира заедно с крема. За това смятам, че това е праймър за склонна към омазняване кожа или само за зоните, в които е необходим контрол на омазняването – Т-зоната, например. Понякога не ми харесва и силиконовото усещане за запушени пори, което оставя – сякаш кожата ми спира да диша.

Guarlain

В дните, в които кожата ми е суха, нанасям Мétéorites perles light-diffusing perfecting primer на друга моя любима марка – Guerlain. Този праймър на усещане е изключително свеж, ухае прекрасно, нанася се лесно и попива в кожата бързо, матира я и и придава едно сияние, което на снимки изглежда невероятно. Намирам го подходящ за зимните дни, при суха кожа или за случаите, в които излизам без или с малко грим. Не запълва фините линии  като праймъра на Benefit, също и не задържа фон дьо тенът ми толкова дълго, както и не усещам да има някакъв ефект при контрола на омазняването на проблемните зони. Не съм убедена, че заслужава и цената си, която ми се струва прекалено висока за ефектът, който получавам.

MAC

На скоро обаче, открих Prep+Prime на Mac и за мен това е Праймърът. Има заглаждащият ефект на силиконовите частици на праймъра на Benefit, но има и приятното усещане на свежест и светлоотразителните частици на праймъра на Guerlain. Дозира се лесно – точно една помпичка за цялото лице и се разнася изключително равномерно, без да създава силиконовото усещане. Фон дьо тенът ми издържа дълго, не се събира, но по-важното е, че матовият ефект, който придава е доста продължителен. В комбинация със сетинг спрея от поредицата Prep+Prime, определено получавам ефектът, който дълго време търсех. А това, което още повече ми харесва на този праймър е цената.

MAC

Линкове към продукти:

the POREfessional face primer

the POREfessional: agent zero shine

MÉTÉORITES PERLES LIGHT-DIFFUSING PERFECTING PRIMER

Prep + Prime Skin

Prep + Prime Fix +

Mагазини:

Benefit: магазините на Sephora

Guelrain: в магазините на Sephora, Beauty Zone и Douglas

MAC: в магазинът на MAC