За маслото от чаено дърво при акне и кожни проблеми

08/06/2017

масло от чаено дърво

Напоследък получавам много въпроси за чаеното дърво, акнето и пъпките. Питате ме как го използвам, какви ефекти има, коя марка е подходяща.  За това реших да му отделя специално внимание, каквото смятам, че то заслужава. Маслото от чаено дърво промени вида на кожата ми и завоюва перманентно място на тоалетката ми. То има много приложения в различни бюти рутини. Но да започна по ред.

Какво трябва да заем за маслото от чаено дърво?

Не много. Чаеното дърво от векове е известно с антисептичните си действия и способността да лекува рани, да убива бактерии, вируси и гъбички. Всъщност, разтворът на масло от чаено дърво е един от най-ефективните начини за премахване на плесен и мухъл от стените. Този факт дава ясна представа за ефективността на маслото от чаено дърво и за неговата сила – в големи количества, то може да е болезнено за кожата. За това, ако се нанася директно и разтворът, който имате е над 15%, е хубаво да го разредите с вода. Това са основните неща, които трябва да имаме в предвид, когато си закупим

Шишенцето с масло от чаено дърво.

Реално няма значение каква е марката. Това, което ползвам в момента го намерих в аптеката, на цена от 11 лева. Масло от чаено дърво се продава и в DM, както и в повечето дрогерийни магазини. Има го и онлайн, в Enzo.bg, например. Маслото на The Body Shop също не е лошо, също както и цялата им серия с чаено дърво. Накратко, необходим е натуралният продукт масло от чаено дърво, а ако той е с органичен произход – още по-добре.

Маслото от чаено дърво е идеално за лечение на акне и кожни проблеми.

Според мен то е много добра алтернатива на  козметиката от аптеката. За това в този пост искам да ви дам няколко идеи за неговото използване, които на мен ми допадат. Ефектът, който аз харесвам най-много и използвам най-често е за лечение на новопоявили се пъпки. В този случай нанасям маслото от чаено дърво първо върху хлечка за уши и директно върху зоната. Когато пъпките са по-дълбоки, поставям памучен тампон напоен с масло и го оставям за няколко часа. Понякога го оставям и за през нощта.  При мен това приложение на чаеното дърво прави чудеса и още след първата интервенция пъпката видимо повяхва.

Маслото от чаено дърво, обаче, е доста изсушаващо. Всичко описано по-горе може да се окаже неприятно за хора с по-суха кожа. В тези случаи може да си направите разтворче от масло от чаено дърво с гел от алое, хидратантен крем или нещо друго, което би хидратирало кожата.

Маслото от чаено дърво в други форми и приложения е подходящо за превенция на акне.

Маска за тяло от Мъртво Море 4 See See Dead Sea Mud Body Wrap

Приложението на маслото от чаено дърво като маска за лице е второто ми любимо. Няколко капки от него могат да бъдат добавени във всяка една маска – купена и домашна. Аз, обаче,  предпочитам да го добавям към глинените маски. Най-добрите резултати виждам, когато използвам калта от Мъртво море на марката See See, за която ви разказах тук. Обикновено добавям 3-4 капчици маслко от чаено дърво към количеството кал, което ще използвам и го оставям върху лицето си за 20 минути. Тази комбинация може да се използва и върху тялото и според мен тя би била идеална за хора с акне по гърба. Единствения проблем е, че за някои кожи, комбинацията кална маска с масло от аено дърво може да се окаже изсушаваща. Аз нямам такър проблем, но съм правила опити да смесвам 2-3 капки масло в хидратантна маска за лице и получих не лош ефект.

Маслото от чаено дърво може да бъде добавено в ежедневния пилинг от магазина, но и да влезе като съставка в домашно приготвения с продукти от кухнята. Пилингът, който аз харесвам са 2-3 капки чаено дърво, добавени в захаросан мед и лъжичка зехтин. Ако медът не е захаросан, за да се получи „пилинг“ консистенцията, може да се добави малко захар. Тази смес не е изсушаваща, но за разранени пъпки може да се окаже прекалено груба.

Добавено в хидратантния крем, в почистващия продукт, в тоника за лице, че дори и в душ гела за тяло, маслото от чаено дърво има превентивни свойства. Всъщност, неговите приложения са толкова безкрайни, колкото е голямо въображението. За това пък, върху моята кожа това е идеалната съставка за лечение на акне и за неговото предотвъртяване.

Ще се радвам да прочета още идеи и приложения за едно от най-любимите ми масла.