Мулти маска

26/01/2017

мулти маска

Винаги са ме питали защо имам толкова много маски за лице и дали използвам всички от тях. Всъщност да, използвам ги всички, а някои от тях дори използвам и едновременно. Винаги съм го правила, още от невръстна ученическа възраст. Тогава беше прието схващането, че прекалено честото, многото и наведнъж нанасяне на козметични продукти отежняват кожата. В десети клас, обаче, имахме един учител по биология, който ни съветваше да си мокрим кожата и да се мажем колкото може повече и по-често с натурални продукти. Съгласна съм, че агресивни пилинги и абразивни терапии не са препоръчителни за ежедневна употреба. Но не смятам, че това важи за подхранващите маски за лице. Аз лично всеки ден правя някакъв вид маска, по-често то типа sheet поради липса на време, но често разнообразявам и с класически маски за лице. Но да започна по ред.

Какво е мулти маска?

На кратко казано, това е нанасянето на различни по вид и предназначение маски в различните зони на лицето. Всеки път като застана пред огледалото се изумяват от разнообразието различни истории, които се случват по лицето ми. Стандартно, Т-зоната ми е склонна към омазняване, ни кожата по носа ми е доста чувствителна. Челото ми също омазнява, но имам широки пори между веждите, а в горната му част кожата е с „по-сухо мнение“. Дехидратирана често усещам кожата под очите. Бузите ми имат перманентна нужда от подхранване. Над тях имам широки пори, но там пък не се омазнявам бързо. Невъзможно е един продукт да се справи с всичко това. В зимния период, със студа и ветровете, задачата става още по-сложна. Ето тогава идва на помощ „мулти маската“. Тази елементарна техника е като личен психолог, който адресира моментните нужди на всеки сегмент от лицето.

Правила на нанасяне

Правила няма. Единствено се съобразявам с препоръчителното време за действие на всяка маска. Има маски, които могат да се държат над определеното време (най-често хидратантните) и за това започвам с тях. Маската, която трябва да се държи най-кратко (обикновено почистващите глинени маски) нанасям последна. Така, когато дойде нейния момент,отмивам цялото си лице. Други правила няма – всичко е фантазия, предпочитания към аромати и консистенции и малко повече игра. Ето я и моята:

мулти маска

мулти маска

Под очите винаги и първо нанасям хидрогел. Той попива бързо и дава възможност няколко минути преди да отмия да нанеса и терапията на Glamglow, която е сред най-добрите ми открития за тази зона. В Т-зоната съм нанесла маската на Clarins, а по челото и под скулите – Mask of Magnaminty на Lush. Кожата ми под бузите традиционно изглежда изморена и на нея винаги нанасям Vitamin C маската на Natura Bisse. Всички тези маски са с препоръчително действие около 20 минути. След като приключих, единствено ми остана да ги изчакам и да отмия.

Продукти за мулти маска

мулти маска

За тази техника са подходящи всички продукти, които могат да бъдат нанесени на част от лицето. Всъщност, единствените неудачни са маските тип sheet. По-конкретно, без да съм изчерпателна, с маските на Lush никога няма да сбъркате. Разбира се, Mask of Magnaminty винаги ще има своето място в моя хладилник. Глинените маски или тези с активен въглен също са необходимост, като моите фаворити при тях са изключително нежната Truly Matte Pure & Radiant Mask на ClarinsPore Refining Solutions Charcoal Mask на Clinique и Purifying Mud Mask на Ahava.

мулти маска

Хидратиращи маски използвам ежедневно и в момента съм се спряла на Lancome Energie de Vie: Overnight Recovery Sleeping Mask. Предходната ми беше Guerlain Super Aqua Mask, а следващата – HydraQuench Cream-Mask на Clarins. Относно озаряващите маски, първенството се държи от Nuxe Bio-Beute, като нея често използвам и самостоятелно. C+C на Natura Bisse също е прекрасен продукт, но тя изисква повече време на действие.

мулти маска

За мулти маска са особено интересни и подходящи и маските от корейската козметика. Харесвам и тези на The Body Shop (разказахме за две то тях тук), но тях намирам много трудно. Преди време, тази техника правех и с маските на GlamGlow и резултатите също бяха много сполучливи. Тук не мога да не спомена и особено нашумелите Pure Clay маски на LÓreal. Тях още не съм пробвала, но от ревюто на The Eye Liner Tragedy ми се струва, че те също биха били особено подходящи. Разбира се, комбинациите от продукти са безкрайни и зависят от предпочитанията, настроението и наличните продукти. Ако експериментирате, споделете. Мулти маската винаги ми е била много интересна и забавна тема.