Органичната козметика: малко теория

09/01/2016

Мисля си, че е време да захванем директно и темата, която не знам защо толкова заобикаляме – органична козметика и нейните плюсове и минуси.
Ще започнем от това, че аз съм 100% върл фен на органичната козметика, но не ползвам само такава. Винаги търся, ако не органична козметика то такава която ми гарантира максимално много полезни и активни елементи и минимално боклуци (добавки които придават консистенция на продукта, но не вършат никаква работа, а в някои случеи (бензени и минерални соли) вредят на кожата.
Да започнем с плюсовете на органичната козметика:
1. Не съдържа никакви химически вещества, за което кожата определено ще ви благодари. С всекедневната употреба на шампоани, балсами, кремове и грим със засилено съдържание на химически продукти буквално обричаме на бавна смърт най-големият човешки орган -кожата. Кожата малко по-малко се „запушва“ и се пренасища с боклуци и от там започват проблемите – пъпки, преждевременно стареене, прекомерно разширяване на пори и т.н. Тя не може да диша и нейните очиствателни функции се забавят дори спират. В наши дни все повече се внимава какво се слага в храната и в козметиката, но все още има марки които злоупотребяват с химични добавки.
2. При липса на химически елементи, алергиите при ползването ма натурални продукти е сведен до минимум. Да се разберем – не че не е възможно да получим алергия, но опасността за тях значително намалява.
3. Органичната козметика не се тества върху животни.
4. Опаковките на органичните продукти почти винаги са природносъобразни – правени са от 100% рециклирани материали.
5. Органичната козметика се оказва много по-силна и добре-действаща от обикновената. И това е лесно разбираемо -активните съставки в един органичен продукт са 100% и няма „излишен материал“ във формулировката му. В нормалните продукти, активните съставки са винаги по-малко в зависимост от добавките.
6. При органичната козметика няма неестествени аромати. Един аромат е по-широко приет и асимилиран ако той е натурален, а не изкуствен. Например, какво предпочитате, дневния ви крем да мирише на цитрусови плодове или на Кока Кола? Може би някои от вас ще предпочетат кока колата но повечето ще предпочетт натуралния аромат.
7. Органичната козметика може да се ползва и по време на бременност и кърмене. При цялото предлагане на кремове против стрии на пазара моята гинеколожка ми препоръча 100% органично бадемово олио и освен, че не ми излязоха стрии,  кожата ми беше невероятно мека и хидратирана. И за бебчо по-късно ми препоръча натурално бадемово олио вместо олиото на Johnson.
А минуси? Кои са негативите на органичната козметика?
1. Цената. Почти винаги органичните продукти са много по-скъпи от стандартните. Логичното обяснение я че 1 капка етерично масло е 100 по-трудно за получаване от минералното например. Освен това органичната козметика залага много на честната международна търговия, в която развитите страни не експлоатират бедните държави.
2. Много продукти се рекламират като „натурални“,  но после се оказва, че не са.
3. В България, макар че вече започнаха да навлизат органични продукти, все още не са така разпространени както в Щатите или Англия, където много залагат на чистото,натуралното и органичното.
И ще завърша този пост с 3 козметични огранични марки които пробвах, харесах и ползвам много.
2
1. 100%pure – бялата козметика е страхотна! Цветната козметика е много добра, но с много лека покривност – ако искате да си личи гримът – не го препоръчвам. Аз лично го ползвам за плаж, ваканция..(можете да направите online поръчки от страницата им, доставят в Българя на много добри цени)
3
2. The Organic Pharmacy – английска марка която е много скъпа, но има страхотни продукти. Предимно намираме бяла козметика. Можете да намерите и поръчате online, www.feelunique.com. Доставят безплатно до България.
1
3. Tarte – почти изцяло правят декоративна и много трайна козметика! А майка ми е влюбена в тяхното органично олио от маракуя -казва че няма по-добро за нейната кожа. В Европа за сега не съм намерила да доставят, но ако намеря ще уведомя. За информация: www.tartecosmetics.com
Има и още марки, за които само съм чела, но задължително ще пробвам в бъдеще : Tata Harper, Drunk Elephant, Grown Alchemist, etc.