Пролет 2016 в гримчета и визии

27/03/2016

Пролет 2016 в гримчета и визии

Неделно кафе и две списания са един прекрасен завършек на седмицата. Вече половин час ги разглеждам и се почувствах провокирана от една практика, типична при всяка смяна на сезона: списанията буквално ни заливат със статии от типа „какво ново през“ пролет 2016, в случая. Гледах, четох, и да, има нови продукти, но в цитираните тенденции виждам (почти) само доброто старо, в пролетни краски. В крайна сметка, още през есента на 2015г. стана ясно, че 2016г. ще бъде годината на индивидуалността и в модата, и в цветовете, а от там и на всякъде другаде. Каквото и да ни продават под формата на продукти, когато има индивидуалност, няма как да има силни тенденции. Но ето и моите размисли по въпроса, конкретно и както си го мисля.

Пролет 2016 в гримчета и визии

В Априлският си брой, Glamour започва с веждите като съветва да ги „срешиш и очертаеш отгоре и отдолу с молив“. Чудесно, но 2016г е годината на веждите и този тренд не е нов, той просто продължава и през пролетта. Неприятно за тези от нас, тинейджърите на 90-те, които цяло десетилетие вманиачено премахвахме всеки излишен косъм от веждите, а тогава повечето бяха излишни и сега вежди не ни растат. Но има продукти и техники, с които да дефинираме, а не да изрисуваме веждите си и ги открихме още миналата година, когато осъзнахме грешката си. Зачертавам.

Пролет 2016 в гримчета и визии

Червилото – нюд или черешово червено, в лека консистенция, матов завършек (Glamour). Нюд-ът е тренд на поне година и половина и е любим на половината част от човечеството, а червеното – то просто е вечно.  И аз нямам какво да добавя по въпроса.

Следва цяла страница посветена на „полирано лице – гладка кожа без несъвършенства, изравнен здравословен тен, младежко излъчване – накратко – лице, от което струи светлина“. Момент, това не е ли трендът на пролетта изобщо, а от там и на всяка пролет? Хайлайтърите са тачени от години именно заради подразбиращият се озаряващ ефект, а тази зима в блоговете написахме доста постове за тях – много повече от обикновено. За основите с кадифен завършек – също, но те определено са въпрос на предпочитание и личен избор. Не виждам нищо по-естествено от това през пролетта да започнем да се обличаме с по-светли дрехи и да засияем заедно с изгряващото слънце. Именно на този тренд набляга и Cosmopolitan в априлският си брой. Благодарим за напомнянето, но смятам, че и без него това е естествената реакция на човешката ни природа.

Миглите – с обем и извити (Glamour). Към това аз се стремя ежедневно, независимо от сезона, и да – пролетта и лятото по-често посягам към цветните спирали. Мисля, че и вие.

Пролет 2016 в гримчета и визии Източник: http://www.cosmopolitan.co.uk/

При цветът на сенките, обаче става по-интересно и мисля, че и Glamour и Cosmopolitan наистина хванаха нещо, което е ново и всеобхватно и аз лично бих определила като тренд на Пролет 2016. Продължава тенденцията на пастелните тонове, но през пролетта те стават по-ярки (Cosmopolitan) и на преден план излиза синьото като фаворит (Glamour). Мисля, че не остана списание в света, което да не публикува горната снимка от Седмицата на модата и инетерпретацията на Chanel и мисля, че и вие няма как да сте я пропуснали. Но да, ще имаме в предвид, че резките линии са позволени тази пролет, а синьото, в предпочитан нюанс, трябва да влезне в палитрите ни.

Сега, като отворихме темата, има още две тенденции, за които в родните списания не става въпрос (или поне аз съм го пропуснала, но и не претендирам за изчерпателност), но те определено циркулират в Интернет пространството.

При очната линия се връща една леко позабравена тенденция от 90-те – а именно, тя не трябва да е перфектна (ура!). Молив, блендиран с четка или просто с клечка с памук- лесно и удобно, а и с двете разполагаме налични.

И в контурирането се появява нещо ново и интересно – т.нар. (Sun) Stripping, който замества всеобхватния Strobing (който аз толкова много харесвам). За Stripping аз лично научих в средата на януари от английският Elle и с тази техника бронсеантът вече става матов или поне не прекалено блестящ, като с плоска четка се нанася там, където лицето естествено потъмнява първо – а именно, в зоната под очите на ниво ябълките на бузите и носа. С една линия – от буза до буза. Има вече мноооого информация в интернет пространството (например тук), много в YouTube и според мен си заслужава да се пробва.

Не искам да съм лоша и добре разбирам маркетинговите и рекламните концепции и подбуди, но момичета – за Пролет 2016 единственото, което ще ви е необходимо са прекрасна усмивка, добро настроение и някоя друга синя боичка грим – и то ако ви харесва и нямате.

Пролет 2016 в гримчета и визии