След-лятната коса

20/09/2016

В началото на септември, тенът ми започва да избелява, а косата – започвам все по-често да нося пусната. Но солта, слънцето и хлорът (присъщи и желани през лятото) са оказали своето влияния и именно в тези първи дни на септември, съм изправена пред предизвикателството да възвърна свежия и здрав вид на косата си. Днес ще ви разкажа именно за този процес: и въпреки, че някои от техниките са добре известни, чак до прозаичност, се надявам да откриете и някои интересни неща.

Хидратация

Най-големият проблем си остава сухата коса, особено в краищата и ако не вземем експресни мерки, тя ще започне да се къса. Очевидно, че трябва да използваме хидратантен шампоан, балсам, маска и съм сигурна, че всяка една от вас има свой любим продукт. Тази година се спрях на Mending Masque на Bumble and Bumble (за която ви разказах тук), но я нанасям по един малко по-особен начин. След като измия косата си със шампоан, нанасям маската като я разнасям равномерно по дължината на косата, а след това излизам и загрявам косата си със сешоар, на средна степен. След това увивам в кърпа и оставям маската да подейства за около десетина минути. Топлината спомага на косъма да се отвори и да поеме по-голяма част от продукта и ефекта от всяка терапия е видимо по-добър.

Косата след лятото - грижа и подръжка

Допълнително предпазване

В тези деликатни моменти за косата, е желателно да се въздържаме от използване на допълнителна топлина за оформяне на прически, да използваме едри гребени за разресване сутрин. За по-дълги и особено сухи в краищата коси, помага и предпазва нанасянето на няколко капки арганово масло в краищата, сутрин. Опциите и марките са много – за момента аз използвам съвсем обикновен продукт, който си закупих за няколко долара от супермаркет при последното ми посещение в САЩ, но маслата на Moroccanoil, също са страхотни. В предпазването при разресване, напоследък, много ме улеснява и Tangle Teezer Salon Elite Hairbrush и категорично препоръчвам тази четка за дълги, тънки и оплитащи се коси. Нанасянето на арганово масло сутрин ще спомогне за гладко разресване и ще се изненадате колко бързо косата ви ще изпие цялото масло, без дори да се утежни или омазни!

Косата след лятото - грижа и подръжка

Ножицата

Няма как – слънцето, хлора, солта и конската опашка дават жертви и задължително трябва да подстрижем два-три пръста коса. Въпреки, че е всеизвестна истина, раздвоените краища не се оправят, а ако не се премахнат – ще продължат да се раздвояват и късат. Няма как, трябва да подстрижем „жертвите“ – три пръста от дължината на косата ми я направиха да изглежда много по-здрава.

Косата след лятото - грижа и подръжка

Боята

Цветът е следващата жертва на лятото, а през септември, цялото ми съзнание е против цялостно боядисване, което би съживило повехналия ми цвят, но би изсушило и без това сухата ми коса. Винаги по това време на годината търся естествени, неагресивни оцветители, които не само да върнат цвета на косата ми, но и да я подхранят допълнително. За тъмно кафявата ми коса напоследък правя ритуалът на Кафето: сварявам кафе (4-5 супени лъжици в 500-600 мл. вода) и измиването с тази отвара представлява последната фаза преди изплакване на косата. Ако имам повече време, използвам утайката от отварата, като я втривам в корените на косата, но големият проблем тук, е че кафето после доста трудно се отмива. За това, за възстановяване на цвета и за постигане на лъскава коса, изплаквам с отварата от кафе, оставям двайсетина минутки и изплаквам за последно с вода.

Косата след лятото - грижа и подръжка

А вие, как възстановявате косата си след лятото?