Сухо почистване на четки за грим

30/11/2015

Сухо почистване на четки за грим със спрей

Познавам момичета, които никога не почистват четките си за грим. А то е важно от хигиенна гледна точка т.к. предотвартява разпространението на бактерииите върху кожата. Освен това, когато зпаочнем да се гримираме искаме да нанесем точно избрания цвят, а не днешният, с отенъците на вчерашния.

За бързо  (и мързеливо) почистване на четките използвам спрей предназначен за това. Със спрей четките изсъхват бързо, което определено е предимство ако след няколко часа ще бъдат използвани отново. За съжаление, не всяка марка произвежда такъв спрей за сухо почистване и намирането на точно този продукт може да се окаже доста сложно. Ето и някои от спрейовете, които съм пробвала.

Спрей за почистване на четки Pinselreiniger на Ebelin

С това име, ако трябва да попитам за него, няма да мога. Предполагам е допустимо за продукт от собствената марка на DM.

Сухо почистване на четки за грим със спрей

Цената му е приемлива, около 6 лева за 100 ml продукт. Едно-две пръскания върху четката и след това изтриването и в суха салфетка обикновено е напълно достатъчно за премахване на остатъците от грим, четката остава чиста и мека. Продуктът, обаче е с изключително силен спиртен аромат, който остава върху четката и определено се усеща при следващата употреба.

Спрей за почистване на четки Brush cleanser на WYCON Cosmetics

Сухо почистване на четки за грим със спрей

Цената му е около 12 лева за 50 ml и може да се намери в магазините на марката. Отново две-три пръскания върху четката и остатъците от грим остават върху сухата салфетка. Почиства добре и е с доста по-слаба остатъчна миризма. Съдържа и съставка за предпазване на косъма на четките и определено освен чисти и меки, четките след почистване стават и доста лъскави. Кoето, разбира се е бонус ефект.

Въпреки, че и за двата продукта пише, че могат да се използват за гъбички от типа на Бюти блендера – по-добре дори и не опитвайте. Да, спрейовете разграждат грима, но го почистват повърхностно. Според мен това е добрият вариант за почистване на четки с изкуствен косъм, които обаче не са силно замърсени. Почистването на четката за фон дьо тен, например би отнело доста време и половин опаковка продукт.

Освен това, сигнално-предупредителните знаци на гърба на опаковките, мен определено ме притесняват. За това предпочитам да почиствам четките по стандартния начин – подходящ сапун и вода. За него ви разказах тук.