Съботно кафе с Таня и Маги: Пет причини, поради които обичам зимата (и защо и вие трябва да я обичате)

08/12/2018

Всъщност цял живот не харесвам зимата. Живея в София и въпреки, че Витоша е близо, зимата винаги е бил най-омразният ми сезон, свързан със студ, ранно ставане, къси дни и много дрехи. Зимата, обаче идва и си отива всяка година и с времето, започнах да се примирявам с нейното присъствие. В последно време дори започнах да я харесвам. Ако преди пет години някой ми беше казал, че ще намеря пет неща, с които зимата ме пленява, щях да завъртя очи и да кажа, че това е невъзможно. Но ето. В това студено съботно зимно утро, си направих чаша голямо кафе, и благодарение на Таня от Tanix’s Happy Place, чиято идея е днешната тема, ще споделя защо цял живот съм била заблудена. Ето ги и моите

5 причини поради които (вече) харесвам зимата.

Като обещавам, че няма да спомена нитo веднъж думи като сняг, ски, елха, украса, започвам с:

1. Изгревите

Зимата е един от сезоните, през които хората с офис работно време може да се насладим на прекрасни изгреви без да е необходимо да сме изключително ранобудни. А аз обожавам да посрещам слънцето. Дори и днес, докато пишех този пост, наблюдавах идването на новия ден с пурпурно небе, от дивана, под климатика, с чаша кафе. А това има своята красота и магия.

2. Време на ново начало, подаръци, присъствие и комични коледни пуловери

Противоречиво, но факт: краят на годината за всички ни е символ на новото начало.  Аз не съм изключение. Декември задължително е месецът на равносметките, на статистиката за всичко, което постигнах. Декември е и месеца на новите обещания и на едно прекрасно визуализиране къде искам да бъда догодина по същото време. Един от най-прекрасните ми моменти е списъка с обещания, които правя всяка година. Това е и времето на въвеждане на нови правила в къщи, което не съм убедена, че допада на човечето, но на мен определено ми носи сигурност и спокойствие.

Подаръците, многото подаръци, са също много важен елемент от моята зима. Но по-важен е съпътстващото – присъствието на хората, които обичам, семейните сбирки и прекрасните моменти на топлина и уют. Коледните пуловери? Всеки един от нас има по един такъв нелеп и смешен, който с гордост носим покрай Коледа. Само тогава.

3. Въглехидратите отново са на мода

Или иначе казано, край на лятната тирания. Зимата е сезонът на комфортната храна и доброто похапване без угризения. През зимата изведнъж започвам да се храня като цивилизован човек, да поглъщам печени картофки, домашен хляб и да поливам всичко с червено вино. Та аз дори не обичам бяло вино, а го пия през всичките останали сезони.

4. Чай, кафе, какао в прекрасни чаши

Новата ми чашка от Yani’s Workshop

Чай пия целогодишно, но през зимата това на никой не му изглежда толкова странно. Кафето – то е ежедневно, но зимата му добавям и необезмаслено мляко. Изведнъж какаото на детето изплува като страхотна алтернатива и започвам да бъркам с лъжицата все по-често в него. Декември е месецът, в който рязко придобивам изявен интерес към интересните чаши за кафе и чай. Купувам ги във всякакви модели и варианти, като единствено внимавам да не са всички с Коледна тематика. Все пак след това ги ползваме цяла година.

5. Коледни колекции и времето на великото пазаруване (без угризения)

Тези, които ме познават, знаят че през изтичащата година преодолях до голяма степен манията си по купуване само заради самото купуване. През 2018 станах по-практична и сведох емоционалното пазаруване до нормални нива. Този факт, освен че има изключително позитивно влияние върху семейния бюджет, ме кара да се чувствам горда и доволна от себе си. В края на ноември, когато започнаха да излизат Коледните колекции, обаче, дяволчето в мен започна отново да се обажда. 

Решението на проблема се крие именно в сезона зима и прекрасните семейни празници. Все пак трябва да купя подаръци за всички, много и  от сърце, нали така? Край на угризенията.

Не мисля, че тази статия има нужда от заключение и не смятам да пиша такова. Вместо това, ще надникна в блога на Таня, за да видя нейните 5 причини, които правят зимата специален сезон. Направете го и вие!