Черната маска на Pilaten

17/01/2017

черната маска

Много се чудих дали да правя пост за черната маска, но в крайна сметка реших, че такъв не би навредил на никого. Преди време, както споделих във Facebook страницата на блога, си закупих прословутата черна маска на Pilaten. Сигурна съм, че тя е позната на всички ви, защото нейните реклами из социалните мрежи са навсякъде, Именно черната маска е сред най-обсъжданите ни продукти с приятелки. Моите първи пакетчета поръчах от Ebay, английски доставчик. За целите на този пост, обаче, пуснах втора поръчка, към български доставчик. Получих един и същи продукт, без абсолютно никаква разлика в опаковка, консистенция и представяне.

Черната маска – произход и цена

Никога да не бях виждала опаковката, веднага бих отредила на продукта източен произход. И той е именно такъв. Продуктът може да бъде намерен на каквато цена поискате. Тя може да варира от 50 лева (скандално намалена само днес от 120 лв!) до 2 лева на еднократна доза. Една от причините да поръчам продукта от български търговец, беше за да видя от близо опаковката. Тя е изцяло на неразбираем за мен (високо графичен) език, с едно единствено изречение на английски. Както знаете, обаче, хранителните и козметичните продукти, които се продават в България, трябва да отговарят на минимални изисквания, едно от които да има списък на съдържанието и инструкции за употреба на български език. Те следва да бъдат залепени на самия продукт. Те не бяха, а в плика, с който ги получих, липсваха каквито и да е инструкции за употреба.

Pilaten Black Head ????? ?????? ????? (Black Head Remover) 6 ??.

Когато отправям тази критика, в мен говори разумния потребител. Проблемът не е, че не знам как да употребя продукта – бях достатъчно облъчена с милиони рекламни клипове. Негодуванието ми идва от неспазване на минимални изисквания (етикет на български), които като човек с опит при внос на стоки знам, че е допълнителен разход, който като потребители плащаме с покупката на всеки вносен продукт. Проверка в сайта на производителя показа, че черната маска Pilaten е с произход Китай. Цената на дребно там на едно пакетче е 5 Юан, което е около 1,34 лв. Цената на голямата опаковка е 59 Юан, което е около 15,75 лева. С уточнението, че китайските търговци обявяват съвсем други цени на едро, към които като добавим транспорт, мито и ДДС, мисля, че приблизително това са справедливите пазарни цени на черната маска в България. В този смисъл, всяка цена много над тази е злоупотреба на българския търговец. Маската може да бъде закупена и в сайта Enzo.bg. Оставям линк, защото цената там е 1,19 лв

Черната маска – обещания и реалност

Черната маска обещава премахване на черните точки и омазняването от кожата на лицето. Като вторични последствия, тя предполага изчистване на порите и намаляване на тяхната видимост. Употребата е в три прости стъпки, присъщи за всяка отлепяща се маска: нанасяне, изчакване да изсъхне и отлепяне. За максимални резултати, се препоръчва кожата на лицето да е измита с топла вода, така че порите и да са отворени.

Нанесох черната маска след пълно премахване на грима ми и след душ. Самата консистенция на продукта е гъста, лепкаво-лигава и за мен се оказа истинско предизвикателство да работя с нея. През цялото време целях да нанеса равномерен, нито много тънък, нито много дебел слой, за да може продуктът да изсъхне равномерно и да се отлепи на веднъж. Така и не успях. На местата, където поставях повече продукт, той просто се стичаше надолу и така слоят в долната част на лицето ми беше по-дебел. Нанесох маската с пръсти и след като приключих, я отмих доста трудно от ръцете си.

Препоръчаното време за действие от 30 мин, за мен е напълно нереално. Маската е напълно суха след петнадесетата минута, дори и на местата, където е нанесена най-дебело. Според мен, ако я оставите препоръчителните 30 мин, рискувате да не можете да я отлепите, а отмиването и с вода веднъж изсъхнала е много трудно. Когато започнах да я свалям, маската се отлепи на един голям пласт, но остави множество малки ивички по лицето ми. Отлепянето на този продукт е сред най-болезнените неща, които някога съм си причинявала. 

Черната маска – резултат

Бих преглътнала болката в името на крайния резултат. При отлепянето на маската се вижда точно същото като в рекламите, с разликата, че в рекламите кадъра е много близък. Въпросът, който ме доведе до този експеримент, е какво точно е това бялото, което остава по маската. На първо място, това са много фини косъмчета – вероятно и за това премахването е толкова свръх болезнено. Белите дупчици, които се виждат, категорично първоначално ме заблудиха, че са черните ми точки и съдържанието на порите ми. Но всъщност, това са следите, които кожата е отбелязала по маската, както и мъртва кожа, която успешно може да свалим с обикновен пилинг. По маската никъде не могат да бъдат видени „главички“ на черни точки.

Аз не намерих видима разлика в състоянието на порите ми след употребата на черната маска. Като цяло, кожата на лицето ми, на докосване беше гладка, но я усещах ужасно суха. И изглеждаше ужасно от зачервяванията, които получих. За целите на този пост, си сложих маската снощи, и тази сутрин, след всички мерки, които взех, кожата ми все още беше зачервена. При предходните две употреби, и при двете, няколко дни след нанасяне, по челото ми излязоха пъпки (тип „запушени пори“), които минаха след обичайното третиране. Утре очаквам новите пъпчици, бонус от третата ми употреба.

Моето заключение

След две употреби изхвърлих остатъка от дозички, защото за мен черната маска не е алтернатива за борбата с порите. След този пост, ще изхвърля или ще подаря на приятелка, за експеримент маските от втората ми поръчка. Истината е, че след първата употреба, черната маска на Pilaten не ми се струваше толкова лош продукт. Днес, след третата, не бих я препоръчала първо, защото е болезнена и второ, защото е без ефект. За мен, всичко онова, бялото, което виждаме като остатък по нея след премахване, са просто нещата, които ни се иска да видим. Една голяма заблуда.

Pilaten Black Head ????? ?????? ????? (Black Head Remover) 6 ??.