Нещата, които никой не ми каза (и научих от Youtube)

19/01/2017

За този пост ме вдъхновиха Dessytalks и Murfeishun в техни два общи клипа (тук и тук). Там те признаха бюти греховете си по един изключително забавен начин. Също така, на няколко пъти споменаха един факт, над който самата аз много съм размишлявала. Едно време, когато нямаше YouTube ни се налагаше да се учим от списания ..и от какичките на улицата. Така стигнахме до грешките, на които днес, от позицията на времето, се надсмиваме. Моите са много и вероятно някой ден ще се самоиронизирам, като ви разкажа за тях в картинки. Но днес искам да се спра, на онези неща, които ако някой ми беше казал по-рано, щеше по-рано да улесни живота ми. Именно тези неща, в годините,  научих от YouTube.

Веждите

научих

Повече от половината живот мина под заблудата, че когато почиствам веждите си, трябва да правя това само в зоната под веждите, но не и над тях. Нямам представа кой ми е втълпил това, но трябва да е бил човек, който особено много обича да се присмива на другите. Просветлението дойде след едно видео за Kevyn Aucoin Brow Pencil през 2012 година. Изгледах клипа и просто станах, взех пинцета и експериментирах. Получи ми се. От тогава спрях да докарвам веждите си до „анорексични“ състояния, от които все още се възстановяват.

Сухият шампоан

научих

Първият ми продукт от този вид беше на Lush – No drought. Консултантката в магазина беше изчерпателна в обясненията. Аз ще съм кратка: сутрин, на коса на два дена, например, се поръсва в корените сух шампоан, а след това се разресва. Продуктът абсорбира омазняването от корените на косата и дава още ден преди измиване. Години наред мразех този продукт до дъното на душата си. Причината за това беше, че винаги когато го ползвах през деня съжалявах, че не съм си измила косата.  От Ellebanks, обаче, научих, че сухият шампоан се слага на чиста коса и че на тридневна – той е безполезен. Нямате идея тази елементарна насока колко обем, ред и красота внесе в кошницата на главата ми! Вече използвам Pret-a-Powder на Bumble and bumble и го обожавам.

Автобронзант

Не мога да преброя провалите ми в тази категория. Обожавам изкуствен тен и от ранна пролет до късна есен, използвам такива продукти. Отне ми време докато открия, че на суха кожа /а не на подсушена след душ/ те се разнасят доста по-успешно. Щях да съм много благодарна, ако някой ми беше казал, че когато нанасям автобронзант по колената, лактите, китките и глезените, е желателно да го смеся с какъвто и да е лосион за тяло. Така, по тези места с гънки, продуктът ще се разнесе много по- гладко и равномерно. Също така не знаех и, че когато слагам изкуствен тен на лицето, кожата над горната устна трябва буквално едвам да докосна. Именно тази зона абсорбира повече цвят в сравнение с другите. А това е една важна подробност.

Гримът

Стандартна ситуация. Събуждам се с нахална, ужасна пъпка, която за другите може да е невидима, но за мен е огромна като Съветския съюз. Не мога да я залича, но искам да я скрия, така, че поне за малко да я забравя. От Lisa Eldridge научих, че ако сложа върху нея малко коректор, оставя го да поседи (докато запълня веждите, например), а след това прелея коректора с тънка четка, получавам в пъти по-добро покритие. Тайната е в това коректорът леко да засъхне. От нея знам, също, че спиралата  много често става на топчета, не защото формулата не е добра, а защото първия пласт не е бил изсъхнал когато е нанесен вторият. Тя ме просветли, че много често моливът нанесен на долния клепач прави тъмните кръгове по-видими.

И други неща научих от YouTube: Подсушаването на косата със стара памучна тениска намалява „собственото мнение“ на всеки косъм, особено при тънките и фините (Благодаря, Evelina). Нанасянето на сутрешния хидратант с четка, а не с пръсти гарантира по-равномерно разнасяне и в последствие улеснява фон дьо тен-а. Осъзнах, че най-ефективните продукти за красота, всъщност се намират в моята кухня. Вероятно вие знаете някои от нещата, които аз научих по трудния начин. Не мога да не се съглася, че повечето то тях, всъщност са интуитивни. Но аз не се бях сещала. Вероятно някой ден щях да стигна и сама до тези открития, но по-лесно е когато информацията идва на готово.